Jongeren vinden verplicht pensioen wél een goed idee

Het lukt de Sociaal-Economische Raad (SER) maar niet om het kabinet te adviseren over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel. Gesprekken met vakbonden en werkgevers lopen op niks uit. De jongerenafdelingen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geven wel een voorzet. Een algemene pensioenplicht voor alle Nederlanders, met de vrijheid om zelf een aanbieder te kiezen.  

Veel zzp'ers sparen niet voor hun pensioen. Zo ontstaat er volgens vakbonden oneerlijke concurrentie tussen zelfstandigen en werknemers. Zzp'ers kunnen hun diensten aanbieden zonder de pensioeninleg in hun tarief te verrekenen. Werknemers kunnen dat niet. Vakbonden zijn daarom van mening dat een verplichte pensioeninleg een gelijk speelveld creëert.

Druist verplichting in tegen ondernemerschap?
Veel zelfstandigen zien dat niet zitten. In de opstartfase van een bedrijf zijn er vaak grotere financiële prioriteiten zijn dan sparen voor het pensioen. Een verplichte pensioenafdracht zit het vrij ondernemerschap in de weg. Volgens recent onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) beschikken gepensioneerde zelfstandigen zelfs over meer vermogen dan werknemers die een gelijkwaardig bruto inkomen hadden.

Pensioen is een arbeidsvoorwaarde
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees liet vorige week weten te willen wachten op het advies van de SER. Omdat pensioen in de eerste plaats een arbeidsvoorwaarde is, moet er volgens hem eerst overeenstemming zijn tussen de sociale partners. Van bovenaf een nieuw stelsel opleggen, kan averechts werken.

De jongerenorganisaties van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wachten met hun mening niet het advies van de SER af. Volgens hen is Nederland rijp voor een algemene pensioenplicht. Iedereen, ook zelfstandigen, moeten daarin een deel van hun inkomen opzij zetten voor later. Daartegenover staat wel dat alle Nederlanders de vrijheid moet hebben om zelf een product te kiezen.

Ieder een eigen pensioenpot met een individueel te bepalen risicoprofiel zou volgens de jongeren bovendien transparanter en eerlijker zijn dan het huidige stelsel.

Aanpak vereist
Het onderzoek waarmee het CPB aantoont dat zelfstandigen juist meer vermogen opbouwen dan werknemers, is niet helemaal toepasbaar op de huidige situatie. De zelfstandigen die de komende jaren met pensioen gaan, zijn niet ooit de jonge zzp'ers geweest zoals we die nu zien. Het aantal onvrijwillig zelfstandigen en zelfstandigen met een laag inkomen is op dit moment veel hoger dan het ooit was.

Wat doe jij?
Het risico dat we afstevenen op een grote groep ouderen in armoede, is reëel. Of een algemeen verplichte pensioeninleg de oplossing is, moet nog blijken. Dat er een aanpak nodig is, blijft overeind.

Ben je zzp'er en staan pensioenzaken nog op je to-do-list? Ga dan eens in gesprek met een pensioenadviseur. Die kan je toekomstige financiële situatie in kaart brengen en je de mogelijkheden laten zien om eventueel bij te sturen. Maak een afspraak via onderstaand formulier of loop eens binnen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheken Midden Nederland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie