Startershypotheek af te lossen in 40 jaar

De ene huizenkoper is de andere niet. Zo heb je als starter andere wensen en mogelijkheden dan een koper die al zijn derde huis toe is. Met de verschillen in persoonlijke situatie houden hypotheekbanken nog beperkt rekening. Daar komt langzamerhand verandering in. Bijvoorbeeld met een startershypotheek die je in 40 jaar kunt aflossen.

Tot nu toe is het de standaard om een hypotheek in maximaal 30  jaar af te lossen. Nieuw is de mogelijkheid voor starters om te kiezen voor een aflosperiode van 40 jaar.

Voordeel hypotheek aflossen in 40 jaar
Voor starters valt het financieren van een woning niet mee in de huidige woningmarkt. Nog aan het begin van een carrière zijn de inkomsten relatief laag terwijl er wel steeds meer betaald moet worden voor het gemiddelde huis.

Het voordeel van aflossen in 40 jaar is dat je langer de tijd hebt om jouw hypotheekschuld terug te betalen. Het bedrag dat je per maand betaalt aan hypotheeklasten ligt hierdoor lager. Het is overigens niet zo dat je maximaal mogelijke hypotheek omhoog gaat en je meer kunt lenen. Dat blijft gelijk, alleen het aflostermijn wijzigt.

Hoe werkt de hypotheek?
In de praktijk bestaat de hypotheek uit twee delen. Het ene deel heeft de standaard looptijd van 30 jaar. Het tweede deel dien je in uiterlijk 40 jaar af te lossen, hierbij geldt geen hypotheekrenteaftrek. In feite gaat het dus om een hypotheek met daarin een aanvullende lening verwerkt die het verlengen van de aflosperiode mogelijk maakt.

Langer hypotheekrente betalen
Dat je meer tijd hebt voor terugbetalen van je hypotheekschuld heeft niet alleen voordelen. Je doet er langer over om de hele hypotheekschuld te voldoen. Ook de periode waarin je rente betaalt is hierdoor langer. Per saldo heb je dan ook aan het eind van de looptijd meer kosten gemaakt dan bij een hypotheek met een aflosperiode van 30 jaar.  

Extra aflossen of switchen naar 30 jaar
Stel je hebt enkele jaren na het afsluiten van de startershypotheek extra financiële ruimte. Bijvoorbeeld na promotie op je werk. Dan kan je ervoor kiezen extra af te lossen op de hypotheek. Je hypotheekschuld waarover de bank hypotheekrente rekent wordt hierdoor kleiner. Positief dus voor je maandelijkse rentelasten.

Ook kan je tijdens de looptijd van de hypotheek alsnog switchen naar het aflossen binnen 30 in plaats van 40 jaar. Aangezien je dan in minder maanden je hypotheek aflost, kunnen de maandlasten in die situatie fors stijgen.

ASR is de eerste bank in Nederland die starters een hypotheek biedt met een langere aflostermijn. Verwacht wordt dat ook andere banken volgen met nieuwe hypotheekvormen. Wil je weten wat precies de mogelijkheden en voorwaarden van een startershypotheek? Bij Hypotheken Midden Nederland helpen we je graag verder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheken Midden Nederland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie