Aan wie stel jij jouw financiële vragen?

Wie hulp nodig heeft bij geldzaken, klopt eerder bij een financieel adviseur aan dan bij een bank. Ook wordt eerder hulp gevraagd aan een familielid of partner. Hoger opgeleiden zijn sneller geneigd om hun financieel adviseur te raadplegen. Slechts een kleine groep (10%) geeft aan nooit moeite te hebben met het regelen van geldzaken.

Het overheidsplatform Wijzer in Geldzaken onderzocht hoe Nederlanders het regelen van geldzaken hebben ervaren in de afgelopen tien jaar.

Familielid op nummer 1
De meeste financiële vragen worden gesteld aan familieleden. Dat kan overigens ook een simpele vraag over sparen zijn en gaat doorgaans niet over ingewikkelde hypotheek- of pensioenzaken. Daarvoor komt eerder de adviseur in zicht.  Vrouwen vragen met 35 versus 20 procent vaker hulp aan hun partner.

Top-5 stellen financiële vraag:
1. Familielid
2. Mijn partner
3. Financieel adviseur
4. Mijn bank
5. Online vraagbaak (bedrijf, organisatie, website)

Financiële diensten ingewikkelder geworden
Veel mensen vinden het regelen van financiële zaken makkelijker geworden in de afgelopen tien jaar. Er kan meer online geregeld worden en de kennis en vaardigheden zijn toegenomen, zo stellen de deelnemers aan het onderzoek. Ook is het makkelijk dat er minder contant geld nodig is. Toch is niet iedereen even optimistisch. De vijf belangrijkste oorzaken die financiën ingewikkelder maken zijn:
1. Het is moeilijker geworden om rond te komen
2. Financiële producten zijn ingewikkelder geworden
3. Het is lastiger geworden om overzicht te houden
4. Mijn eigen situatie is complexer geworden
5. Er zijn meer financiële producten dan tien jaar geleden

Buffer opbouwen lastig
Het opbouwen van een buffer wordt door 23 procent wordt gezien als zeer moeilijk. Alleen het regelen van pensioenzaken scoort nog hoger, zo is de mening. Dit sluit aan bij de groep die aangeeft dat rondkomen moeilijker is geworden in de afgelopen jaren. Het minst moeite hebben de deelnemers met het regelen van de dagelijkse huishoudelijke financiën.

Heb je zelf hulp nodig bij het regelen van bijvoorbeeld verzekerings- en hypotheekzaken? Of ben je bezig met een financiële planning voor de toekomst? Graag voorzien we je van deskundig advies. Vul hiervoor het onderstaande formulier in en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheken Midden Nederland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie