Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wijzigt per juli

Wie op of na 1 juli een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, krijgt te maken met meerdere wijzigingen. Het voordeel is dat een aanvraag over het algemeen eenvoudiger wordt. Daarnaast is het onder voorwaarden ook mogelijk om op een bestaande aflossingsvrije lening NHG te krijgen, ondanks dat de renteaftrek gedurende de looptijd komt te vervallen. 

De stichting achter Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft verantwoorde woonfinanciering als doel. De stichting bepaalt de voorwaarden van een NHG-hypotheek. Met regelmaat worden deze regels aangepast aan de situatie op de woningmarkt. We beschrijven de belangrijkste aanpassingen per juli. Wil je elk detail doorspitten? Hiervoor kan je terecht op de NHG site zelf.  

Gebruik van brondata bij aanvraag Nationale Hypotheek Garantie
Met brondata worden op één centrale plek gegevens verzameld voor de aanvraag van je hypotheek. Door deze data te delen met bijvoorbeeld een geldverstrekker kan je hypotheekaanvraag sneller worden afgehandeld. Alle benodigde informatie is namelijk op één plek te vinden. NHG staat vanaf 1 juli het gebruik van brondata onder voorwaarden toe. 

Goedkopere woningtaxatie toegestaan 
Vanaf 1 juli gaat NHG ook desktopstaxaties accepteren. Een desktoptaxatie is een sneller en goedkoper alternatief voor de huidige manier van taxeren, waarbij de taxateur fysiek de woning taxeert. Voor desktoptaxaties geldt dat NHG ze accepteert voor leningen tot 90 procent van de woningwaarde. Wil je ook kwaliteitsverbeteringen (verbouwingen) en energiebesparende voorzieningen meenemen in de hypotheeksituatie? Een desktoptaxatie hiervoor kan waarschijnlijk pas vanaf 1 januari 2022. 

Vervallen hypotheekrenteaftrek binnen 10 jaar
Sinds 2001 hebben huiseigenaren nog 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Voor veel mensen verloopt het recht op hypotheekrenteaftrek vanaf 2031. Dit kan impact hebben op de betaalbaarheid van de hypotheeklasten binnen 10 jaar. NHG  gaat het vervallen van de renteaftrek meenemen bij de berekening van de financieringslast. Dit moet ervoor zorgen dat huiseigenaren ook in de toekomst hun hypotheeklasten kunnen dragen. NHG zal ook een niet-fiscaal leningdeel zonder annuïtaire aflossing toestaan. Zo kan een aflossingsvrij leningdeel toch gewoon blijven bestaan, ook als de hypotheekrenteaftrek vervalt. 

Aanvraag hardheidsclausule kan alleen via adviseur en geldverstrekker
Bij het aanvragen van een hypotheek met NHG moet worden voldaan aan de normen en voorwaarden van NHG. Die zijn niet altijd in het voordeel van de uiteindelijke hypotheekaanvrager. Met een beroep op de hardheidsclausule kan van de normen en voorwaarden worden afgeweken. Vanaf 1 juli kunnen consumenten niet meer zelf een beroep doen op deze clausule. Dit kan in het vervolg alleen via een financieel adviseur of geldverstrekker die de lening verstrekt.

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie biedt de nodige voordelen. Vanaf 1 juli wordt de aanvraag eenvoudiger en mogelijk goedkoper. Benieuwd of jij gebruik kan maken van NHG? Onze deskundige adviseurs kunnen dat voor je in kaart brengen. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact met hen op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheken Midden Nederland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie