Basiszorgverzekering kiezen? Je hebt deze vier smaken

Intussen zijn alle premies voor de basiszorgverzekering bekend. Voor de basispolis stelt de overheid de inhoud vast, die is dus in principe bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Toch kunnen basispolissen sterk met elkaar verschillen. Het verschil zit hem vooral in de keuzevrijheid die je hebt bij het kiezen van zorgaanbieders. Je hebt keus uit 4 smaken.

Zorgverzekeraars maken elk jaar opnieuw afspraken met zorgaanbieders. Ze spreken af welke vergoeding geldt per type behandeling en leggen dit vast in een contract. Het doel hiervan is het scherp inkopen van zorg, zodat de kosten voor de verzekeraar zo laag mogelijk blijft. De mate waarin afspraken gemaakt worden met zorgaanbieders is afhankelijk van het soort basisverzekering. Je hebt vier hoofdsmaken:

  1. Naturapolis: beperkte zorgkeuze
    Met een naturapolis maakt de verzekeraars met minder zorgaanbieders afspraken, als je het vergelijkt met een restitutiepolis. Gecontracteerde zorg wordt volledig en rechtstreeks vergoed door de verzekeraar. Zo hoef jij niet eerst de rekening voor te schieten. Bij niet-gecontracteerde zorg wordt vaak 70 tot 80 procent van de kosten vergoed en betaal je de rekening eerst zelf. Later kun je de kosten alsnog declareren bij je verzekeraar.

  2. Restitutiepolis: vrije zorgkeuze

    Met een restitutiepolis maken zorgverzekeraars afspraken met bijna alle (grote) zorgaanbieders. Hierdoor is de premie vaak hoger dan gemiddeld, maar heb je wel veel keuzevrijheid. Wil je naar een zorgaanbieder waar geen contract mee is gesloten? Ook dan wordt de zorg vergoed, zolang het tarief marktconform is. Bij duurdere zorgverleners krijg je het marktconforme bedrag vergoed, de rest betaal je zelf. Bij niet-gecontracteerde betaal je vaak wel eerst de rekening zelf. Vervolgens kun je dit declareren bij de verzekeraar.

  3. Combinatiepolis: ruime keuzevrijheid
    De naam van de combinatiepolis zegt het al, het is een combinatie tussen de natura- en restitutiepolis. Voor bepaalde zorg heb je volledige keuzevrijheid en bij andere is dit meer beperkt. Wel is de keuzevrijheid nog steeds ruim te noemen. Je kunt bijvoorbeeld vaak wel bij ieder ziekenhuis terecht, terwijl je voor een psycholoog een beperkte keuze hebt. Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? In dat geval wordt vaak rond de 70 tot 80 procent vergoed, de rest betaal je zelf. Ook met deze polis declareer je, bij niet-gecontracteerde zorg, de kosten nadat je ze zelf eerst betaald hebt.

  4. Budgetpolis: zeer beperkte keuzevrijheid
    Voor de budgetpolis koopt de verzekeraar zorg in bij een beperkt aantal zorgverleners. Hierdoor heb je weinig keuzevrijheid, maar de gemiddelde premie is wel lager. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan is de zorg vaak maar beperkt gedekt. Soms zelfs maar 60%. De beperkte keuzevrijheid geldt soms ook voor apotheken. Zo krijg je soms alleen een (volledige) vergoeding als je medicatie of zorgmiddelen aanschaft bij een bepaalde apotheek en ben je vaker aangewezen op serviceverlening via internet.

Spoedeisende hulp bij ieder ziekenhuis gedekt
De beperkte keuzevrijheid geldt ook voor ziekenhuizen. Zeker bij een budgetpolis zijn lang niet alle ziekenhuizen gecontracteerd. Check vooraf dus goed of er met de ziekenhuizen in jouw buurt afspraken zijn gemaakt door de verzekeraar. Als dat niet zo is moet je bereid zijn verder te reizen voor zorg. Neem in de afweging mee dat de beperkte keuzevrijheid voor ziekenhuizen alleen voor planbare zorg geldt. Spoedeisende hulp is in ieder ziekenhuis gedekt.

Overweeg voor je een zorgverzekering afsluit in hoeverre vrije zorgkeuze belangrijk voor je is. De uitkomst van deze vraag kan je meenemen bij de keus voor het type basiszorgverzekering. De meeste zorgverzekeraars hebben op hun website een tool waarmee je kunt zien bij welke gecontracteerde zorgverleners je terecht kan.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheken Midden Nederland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie