Woningen 20,4 procent duurder. Grootste stijging ooit

Kocht je in december een woning, dan betaalde je gemiddeld 20,4 procent meer dan een jaar eerder. Dit is de grootste stijging sinds het CBS de woningprijzen publiceert. Met de cijfers van december is ook het totaal over 2021 bekend. Vooral in de tweede helft van het jaar zijn woningen fors meer waard geworden.

Over heel vorig jaar bedroeg de stijging 15,2 procent. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als in 2020. De cijfers van het CBS zijn minder actueel dan die van makelaarsorganisaties. Wel meet het CBS alle verkopen, los van bij welke makelaar de verkoop is geregeld.

Sterkste daling aantal verkopen in Zeeland
Het aanbod beschikbare koopwoningen is kleiner dan de vraag. In 2020 was dit ook al het geval maar nam het aantal woningverkopen in heel Nederland nog toe. Vorig jaar droogde het aanbod verder op en werden in alle provincies minder woningen verkocht. De daling was het grootst in Zeeland (-11,6 procent) en het kleinst in de provincie Utrecht (-0,6 procent).

Utrecht koploper van de G4
Kijken we naar grotere steden, dan springt Utrecht eruit met een prijsstijging van 16 procent. De prijs van woningen in de Domstad zijn hiermee iets harder gestegen dan het landelijk gemiddelde. In de andere steden van de G4, waaronder ook Amsterdam, kwam de stijging niet boven het gemiddelde uit. Opvallend is wel dat alleen in de hoofdstad het aantal verkopen toenam.

Prijsstijging het grootst bij twee-onder-één-kapwoningen
Ongeacht het type woning nam de gemiddelde prijs vorig jaar toe, ten opzicht van een jaar eerder. Twee-onder-één-kapwoningen spande de kroon met een stijging van 16 procent. Het kleinst was de prijsstijging voor appartementen (13,3 procent). Dit type woning is ook relatief veel verkocht, het aantal transacties was bijna hetzelfde als in 2020. Dit terwijl er bijvoorbeeld vijf procent minder twee-onder-één-kapwoningen zijn verkocht.

NVM herkent trend CBS en waarschuwt
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) uitte recent haar zorgen over de woningmarkt. Makelaars willen wel verkopen, maar hebben simpelweg te weinig woningen in het aanbod. NVM-voorzitter Onno Hoes stelde eerder deze maand: “we maken weer een teruglopend woningaanbod en gestegen verkoopprijzen bekend. Woningbezitters zetten hun woning niet te koop zonder uitzicht op een andere passende woning. We constateren daarnaast dat de oplevering en realisatie van nieuwbouw stagneert.’’ De laatste NVM cijfers lees je hier.

De woningprijs blijft records vestigen. Ben jij van plan een woning te kopen? Zorg ervoor dat je vooraf goed weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Op die manier weet je wat je maximaal kan en wil betalen voor het huis dat voldoet aan jouw woonwensen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Hypotheken Midden Nederland maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie